Wat zijn rubbertracks en waarvoor worden ze gebruikt?

Onderdeel van een machine

Er zijn van die onderdelen van machines die nooit kapot lijken te gaan maar als het dan eindelijk zo ver is, dan is het wel zo prettig als ze zo snel mogelijk worden vervangen. Dat geldt ook voor rubbertracks. Rubbertracks zijn een essentieel onderdeel van veel machines en je kunt ze dus niet zomaar verwaarlozen. Ze zijn bovendien niet gemakkelijk te vervangen. Alles over rubbertracks ontdek je hier.

Wat zijn rubbertracks?

Een rubbertrack is een zwart rubberen omhulsel van de banden van een graver. Dat kan een minigraver zijn maar ook een grotere graver. De rubbertrack loopt om het loopwerk heen. Ze zijn bedoeld voor meer grip, stevigheid en bescherming. Geloof het of niet, maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten rubbertracks. Het is dan ook niet mogelijk om zomaar elke rubbertrack op elk soort voertuig te zetten. Een aantal van de soorten zijn:

  • AT
  • AVT
  • shortpitch
  • longpitch

Er zijn nog meer soorten rubbertracks maar deze zien we het meeste voorkomen. Voor elke toepassing is er dus een ander type rubbertracks. Een ander woord hiervoor zijn rubsbanden.

Wat maakt een rubbertrack?

De naam doet vermoeden dat deze tracks volledig van rubber zijn gemaakt. Dat is echter niet waar. Aan de buitenzijde zie je uiteraard enkel rubber. Dat is een speciale compound van zuiver natuurrubber in veel gevallen. n het rubber ingegoten, zitten dan nog een aantal stalen schakels. Deze worden inserts genoemd, waarover je onderrollen bewegen. Aan beide zijden van die inserts loopt nog eens een lange staaldraad. De nokken voorkomen dat je rubbertrack afloopt, terwijl het sprocket om de bussen tractie levert.

Advies van een specialist

Ben je niet helemaal zeker van het soort rubbertracks dat je nodig hebt voor jouw machine? Dan moet je advies vragen van een specialist. Het is belangrijk om hierin rekening te houden met het bedrijf dat je kiest omdat je natuurlijk graag snelle service wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *